El projecte

APUNT PER FER UN VIATGE EN EL TEMPS?

El poblat medieval del Plaià té previst ubicar-se al poble de Santpedor, municipi amb un ric patrimoni medieval i bones comunicacions.

La finca del Plaià (Playà), que dóna nom al poblat, es troba propera al poble, de manera que s’hi pot arribar a peu, i alhora en un entorn rural que permet desconectar ràpidament i acompanya la proposta de retrocés en el temps.

Fotos: Finca del Plaià

Volem fer un equipament de turisme cultural sostenible que recrearà un poblat medieval en forma de sagrera, amb una església romànica, tal com hauria pogut existir al Bages al segle XI. Es basa en el rigor històric, tenint com a referència els jaciments excavats d’aquest període.

Ho farem amb tècniques i materials similars als de l’edat mitjana, mitjançant l’arqueologia experimental i el rigor històric. Els visitants del Poblat Medieval El Plaià podran veure l’evolució constructiva a través de la feina que faran els artesans, picapedrers, ferrers, fusters… que faran de la pròpia construcció un autèntic viatge en el temps.

Les activitats de dinamització, la gastronomia, l’agricultura, la ramaderia, els cursos, tallers i batalles medievals, entre altres, complementaran aquesta divulgació del nostre patrimoni i oferiran l’oportunitat de participar-hi.

Desconeixem, a hores d’ara, de l’existència de cap equipament d’aquestes característiques, amb recreació de la vida diària de forma constant, ni a Catalunya ni a la resta d’Espanya. Sí que existeixen diversos poblats consolidats a diferents països europeus, on es denominen “Parcs d’arqueologia o museus d’història viva a l’aire lliure”. Alguns exemples rellevants en són Guédelon (França) o Campus Galli (Alemanya) [veure Museus d’història viva a l’aire lliure.]

EL PRESENT

Tenim ganes de passar a l’acció, però s’ha d’anar a pas valent i segur. Per això les coses no són tan ràpides com voldríem.

llibres medieval

Actualment estem recopil·lant la recerca feta fins ara, acabant de concretar el projecte i cercant aliances per assegurar-nos que quan ho fem, ho farem amb el màxim rigor històric possible. Per això, també volem crear tres consells assessors.

Hem realitzat el Pla Especial que es troba a tràmit a l’àrea d’urbanisme i territori de l’administració, i es preveuen uns quants mesos abans d’obtenir l’aprovació per poder construir el poblat.

Paral·lelament estem acabant de cercar el finançament necessari per poder implementar el projecte, a través de convenis de col·laboració, aportacions, patrocinis, crèdits, subvencions, mecenatge… i totes les formes possibles que estiguin al nostre abast! Cal una gran inversió inicial i l’hem de definir en aquests propers mesos, per tal que estigui resolt en el moment que tinguem els permisos per fer l’equipament.

També treballem en tots els plans estratègics que s’hauran de portar a terme quan sigui el moment: plans de comunicació, projectes didàctics, plans econòmics…

I finalment, com que no volem crear només des de darrere del taulell, estem preparant un munt d’activitats per fer ben aviat amb tots vosaltres. Ens hi acompanyareu?